Tassvård

Agria Breeders Club hade ett bra inlägg idag. Ingen rocket science men ändå bra att påminna oss om detta med tassvård. Snö, slask och salt kan skapa ömmande sprickor i hundens trampdynor. Under vintern är det en bra att ägna hundens tassar lite extra uppmärksamhet: 

tass1

Vintern kan vara tuff för ömtåliga tassar. Hård skare på snön, is och fruset underlag sliter på de annars mjuka trampdynorna. Bor du i en stad där det saltas mot halka kan saltet, om du har otur, skapa sprickor i tassarna som irriterar och besvärar. Som tur är kan du ganska enkelt förebygga och komma till rätta med problemen om du upptäcker dem i tid. 

Förebyggande tassvård

Välskötta tassar har bättre förutsättningar att stå emot väder och vind. Har du en hund med mycket päls mellan trampdynorna bör du ansa regelbundet. På så vis torkar tassarna snabbare när hunden kommer in och hunden slipper isklumpar mellan trampdynorna. Se också till att hålla klorna i bra skick genom att klippa klorna regelbundet. För långa klor kan fastna och få hunden att belasta tassarna fel.

Smörj torra tassar med tassalva

Om din hund har torra tassar kan du smörja in trampdynorna med en fet salva för att förebygga problem med sprickor. Det finns speciell tassalva i många djurbutiker. Tänk på att smörja tassarna när du planerar vara inomhus en stund, så att salvan hinner gå in i huden innan ni ger er ut i snö och slask. Håll ett öga på hunden eller avled med någonting gott precis när du behandlat tassarna, annars finns risk för att hunden slickar bort all salva från tassarna.

Se upp för vägsalt

Om ni går på saltade vägar är det bra om du spolar av hundens tassar efter promenaden. Vägsaltet torkar nämligen ut trampdynorna om det får vara kvar. Kommer saltet in i sprickor i tassarna kan det dessutom svida till ordentligt – om hunden blir plötsligt halt på promenaden kan vägsaltet vara boven.

Har du en hund som får stora problem med sprickor i tassarna eller drabbas av köldkramp när temperaturen faller kan hundskor vara ett alternativ. Det finns både enkla plastmodeller som håller väta borta och lite mer robusta modeller som håller tassarna varma.

1 Comment

  1. tratamento de queda de cabelo

    Uma terceira possibilidade é a de գue cetoconazol ajudaria ɑ combater quadros inflamatórios գue possam еstar inferferindo no ciclo ρara toda
    a vida ɗos cabelos e gerando а queda excessiva. http://www.talesoferosya.com/wiki/index.php?title=What_The_In-Crowd_Won_t_Tell_You_About_Tratamento_Para_Queda_De_Cabelo_P%C3%B3s_Quimica

    Reply

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *